Historia

Virve Vicky Rosti voitti vuonna 1974 Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut, minkä jälkeen hän pääsi mukaan Dannyn kesäkiertueelle. Hän oli tuolloin vasta 16-vuotias. Vuonna 1975 julkaistiin ensisingle ”Siinä ruutia on kun rakastun”, jonka B-puolen kappale ”Kun Chicago kuoli” oli yksi vuoden soitetuimmista. Samana vuonna ilmestyi myös ensimmäinen pitkäsoitto Vicky. Vuoden 1976 suuri hitti oli singlenä julkaistu ”Tuolta saapuu Charlie Brown” ja samana vuonna julkaistun 1-2-3-4 Tulta! -albumin listamenestykseksi nousi ”Näinkö aina meille täällä käy”.

Vicky oli mukana Danny Show’ssa kesäisin vuosina 1974-76 ja keskittyi muuna aikana lukion käyntiin keikkaillen vain viikonloppuisin. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1977 Vicky alkoi keskittyä laulamiseen päätoimisesti. Hän järjesti oman showkiertueen, jossa olivat mukana Jakke ja Jokke Seppälä Seikkailijat-yhtyeineen. Samalla kokoonpanolla levytettiin seuraava albumi nimeltä Vickyshow, jonka soitetuimmat kappaleet olivat Dolly Parton -cover ”Jolene” ja Abba-cover ”Rahaa, rahaa, rahaa”.

Vickyn ohjelmisto painottui poppiin ja discoon. 1970-luvun puolivälissä ja lopussa elettiin discomusiikin kulta-aikaa ja Vicky levytti suuren määrän diskokappaleita sellaisella draivilla, että levytyksistä ei tullut diskohumppaa vaan ennemminkin diskosoulia. Näistä levytyksistä mainittakoon esimerkiksi ”Disco Dan”, ”Kaatumaan ei laiva jouda”, ”1-2-3-4 Tulta!”, ”Sorry jos oon lady”, ”Oon voimissain”, ”Antaudun”, ”Koputa puuta”, ”Menolippu” ja ”Soita kelloain”.

Avioiduttuaan 1980-luvulla Virve Rosti keskittyi perhe-elämään ja lasten kasvattamiseen. Vickyn musiikillinen ura lähti uuteen nousuun hänen edustettuaan Suomea Eurovision laulukilpailussa 1987 Petri Laaksosen säveltämällä ja Veli-Pekka Lehdon sanoittamalla kappaleella ”Sata salamaa”. Samalla julkaistiin myös Sata salamaa -studioalbumi.

Vuonna 1991 Vicky, Freeman ja Kari Kuivalainen perustivat Menneisyyden Vangit -yhtyeen, jonka ohjelmisto painottuu 1970- ja 1980-lukujen nostalgiaan. Yhtye oli erittäin suosittu keikkabändi ja se on myös levyttänyt.

Menneisyyden Vankien tiiviistä esiintymistahdista huolimatta Vicky on julkaissut edelleen myös sooloalbumeita: Tunnen sen täysillä taas (1992), Sydämeen kirjoitettu (2000) ja Vicky Rock Vol.1 (2007).

Vuonna 2005 Vicky oli Iskelmä-Finlandia-ehdokkaana. Vicky oli Vantaan kuoron johtajana Nelosen Kuorosota-ohjelmassa sen toisella tuotantokaudella keväällä 2010. Kuoro sijoittui yleisöäänestyksessä neljännelle sijalle.

Joulukuussa 2011 Rostille luovutetiin Vantaan kulttuuripalkinto. Palkinto oli kunnianosoitus pitkän uran luoneelle taiteilijalle, joka on tehnyt myös Vantaan kaupunkia tunnetuksi.

Vuonna 2011 Vicky alkoi keikkailla Toyboys yhtyeen kanssa. Kokoonpano keikkailee nimellä Virve Rosti & Toyboys.

Vuonna 2013 Rosti nousi teatterin näyttämölle Uuden Iloisen Teatterin kevätrevyyssä Helsingissä. Ilometritehdas -niminen esitys sai ensi-iltansa huhtikuun 17. päivänä Arena-näyttämöllä Hakaniemessä.